Biografie (Biography English / Biographie Deutsch)

WiekeportretSEPIA.jpg-for-web-large

De dramatische mezzosopraan Wieke van Wingerden studeerde aanvankelijk af als pianist. Daarna begon zij haar zangstudie bij Paula de Wit en studeerde af bij Udo Reinemann aan het conservatorium van Metz. Zij kreeg coachings van David Prins (regisseur), John Keyes en Carole Wilson. Zij wordt nu gecoacht door Hebe Dijkstra. 

Haar oratoriumrepertoire omvat o.a. de alt/mezzosolo's in a child of our time van Tippett, het Requiem van Verdi, de Petite messe solennelle van Rossini, het Gloria van Vivaldi, het Stabat Mater van Pergolesi en het Requiem van Dvorák. Haar liedrepertoire is veelomvattend en zij voerde o.a. uit: de Rückert-Lieder van Mahler met pianist Joseph Breinl, Wesendonk-Lieder van Wagner met pianist Markus Hadulla en de Sieben Frühe Lieder van Berg met pianist Ernst Munneke en de wereldpremière van liederen van Anton Havelaar.

Haar operadebuut was met de dubbelrol van Muze/Nicklausse in Hoffmann's Vertellingen. Daarna maakte ze een solotheatervoorsteling met pianist Maarten Hillenius en regisseur Machteld van Bronkhorst: de mythe van Ariadne op Naxos waarin liedrepertoire wordt gebruikt om theater te maken. 

Zij zong de hoofdrol (Baba) in The Medium van Menotti in Nürnberg onder regie van Lars Wernecke. In 2011/2012 zong zij in de kinderversie van der Ring des Nibelungen van Wagner (het Ringetje): Rheintochter, Waltraute (Walküre) en Gutrune bij de Nederlandse Opera. In 2012/2013 zong zij Moeder en Heks in een Nederlandse kinderversie van Humperdinck's Hänsel und Gretel. Ze was understudy voor Kundry bij DNO in 2012. Mei 2013 zong zij Lehrbube in de Meistersinger bij de Nederlandse Opera.

Haar operarepertoire vermeldt o.a. die Mutter/die Knusperhexe (Hänsel und Gretel), Herodias (Salome), Erda, Waltraute en Fricka (der Ring), Kundry (Parsifal), Ortrud (Lohengrin), La Zia Principessa (Suor Angelica), Amneris (Aida), Ulrica (un ballo), Eboli (Don Carlo), La Principessa (Adriana le Couvreur), Jezibaba (Rusalka), Carmen (Carmen), Charlotte (Werther), Dalila (Samson et Dalila), Lucretia (the rape of Lucretia).

In 2010 werd Wieke door het Wagnergenootschap Nederland verkozen tot stipendiaat voor Bayreuth 2010.